Ontgroeningen in Zwolle

Verleden week begon een nieuw seizoen Rambam, het programma dat zaken met een luchtje onderzoekt, en deze op creatieve wijze te kijken zet. In de eerste aflevering van dit seizoen werden de ontgroeningen van studentenverenigingen onder de loep genomen, waar deze de laatste jaren meermaals in opspraak zijn geweest. Er worden vijf specifieke introducties van de grotere verenigingen doorlopen met verborgen camera’s, om over beelden te kunnen beschikken voor het programma. Beelden die tevens voor worden gelegd aan de onderwijsinstellingen als confrontatie.

In de aflevering worden enkele incidenten aangestipt met betrekking tot geweld en het ontnemen van medicijnen. Dit was, terecht, reden genoeg voor de instellingen om de beurzen voor de betreffende verenigingen per direct stop te zetten. Echter werden, nog geen dag later, in Jinek deze incidenten direct ontkracht door aan te geven hoe deze uit context zijn gehaald door Rambam. Er zijn mensen verward en de medicijnen bleken opgeborgen te zijn, niet weggegooid.

Introducties en ontgroeningen bestaan om de eerstejaars te verbinden en te introduceren aan de omgeving waar zij straks zullen gaan studeren. Een bijzaak hiervan is de onderlinge binding die de verse leden hebben opgebracht door gezamenlijk deze periode te doorstaan. Op deze manier bestaat een vereniging uit jaarlagen die elkaar onderling goed kennen en verruimend positief kunnen terugkijken op hun aspirant tijd.

Als SOOZ zien wij natuurlijk niet toe op de kwaliteit van het onderzoekswerk van Rambam. We houden ons liever bezig met de vraag “Wat als dit in Zwolle zou gebeuren?”. Sinds 2010 heeft Hogeschool Windesheim ontgroeningen bij verbonden verenigingen verboden. De overige Zwolse studentenverenigingen hebben hier interne regels voor, om deze verantwoordelijkheid voor een groep mensen op zich te kunnen dragen.

Dit sluit echter niet uit dat er geen incidenten kunnen plaatsvinden. Zoals bij elke grote groep mensen kan dit voorkomen en moet hier accuraat op gehandeld worden. Als SOOZ bieden wij jaarlijks EHBO trainingen aan voor de verenigingen die bij ons zijn aangesloten, zodat deze incidenten goed kunnen worden afgehandeld. Daarnaast faciliteren wij overleggen tussen de verenigingen waarin zij de introductie gerelateerde zaken onderling kunnen bespreken en hier eventueel advies over kunnen inwinnen.

Als laatste is het te allen tijden van belang dat de deelnemende student(e) zich ook beseft dat een introductie vrijwillig is. Wanneer iets je niet aanstaat of je medische conditie een opdracht niet toelaat, kan dit altijd overlegd worden met de betreffende intro commissie – de kans dat je medicijnen worden weggegooid is nihil.

Delen via: